Bevegelsesløftet
Formidling av muskelskjeletthelse
Kommunikasjon og placebo/ nocebo respons
Kommunikasjon og Placebo/nocebo Respons Av: Tine Tandberg Holt Publisert: 22.05.2023 Du har sikkert tenkt over hva du sier til pasientene dine. Det ligger mye makt i ord, ord kan både lege og skade. Mennesker med smerter er ofte sårbare og usikre, og vil naturlig søke svar på hva som er galt og hvorfor de har…
Bekkenledd-smerter: Hva vet vi i dag?
Bekkenleddsmerter: Hva vet vi i dag? Av John Kristian Nordeide Publisert: 01.11.2022 Bekkenleddsmerter, eller «Pelvic girdle pain» (PGP) er smerter som stammer fra ett eller flere av de tre store bekkenleddene; iliosakralleddene bak på hver side av bekkenet og symfysen foran. PGP er det dominante begrepet i litteraturen (1) og omfatter altså både fremre og bakre…
Ankyloserende spondylitt, en stille lidelse
Ankyloserende spondylitt, en stille lidelse Av Per-Andreas V. Ronæs Vogt Publisert: 19.09.2022 Ankyloserende spondylitt (AS), som tidligere ble kalt Bekhterevs, er en revmatisk inflammatorisk sykdom. Det vil si at det er en langvarig betennelse, som angriper ledd og ligament i ryggen. Det er estimert at 1.1–1.4% av befolkningen i Norge har denne sykdommen[1]. AS kan i…
Vår nåværende forståelse for vonde rygger
Vår nåværende forståelse for vonde rygger Av: Christoffer Børsheim Publisert: 18.08.2022 En summering av «The Lancet, seminarserieartikkel» – publisert 08.06.2021 Smerter i korsryggen er ganske vanlig, og går som oftest bra. En av ti har vondt i ryggen nå, en av fem får det denne måneden, og de fleste har det en gang i livet….
Smerter i kjeven
Smerter i kjeven Av: Karl Martin Stålaker og Vilde Furuodden Aas Publisert: 12.06.2022 Temporomandibulær Dysfunksjon (TMD) er en samlebetegnelse som beskriver kliniske problemstillinger i kjeveledd, tyggemuskulatur og omkringliggende strukturer (1,2). Aktiviteter som å spise, drikke, gjespe, synge, snakke og kysse kan være plagsomt, og spesielt utfordrende kan det være å sitte i tannlegestolen og gape høyt…
Benign posisjonell paroksysmal vertigo
Benign posisjonell paroksysmal vertigo Av: Håvard Nordås Publisert: 20.12.2021 Forsidefoto: Shutterstock Dette innlegget fokuserer på svimmelhet med relasjon til Benign posisjonell paroksysmal vertigo (BPPV). Definisjon – svimmelhet Faguttrykket for svimmelhet er vertigo. Vertigo er en falsk følelse av bevegelse. Svimmelhet er en upresis paraplybetegnelse for symptomer som rotasjonsfølelse i eller utenfor hodet, eller gyngefølelse (nautisk…
Forventninger til bedring har betydning for utfallet hos muskelskjelett-pasienter
Forventninger til bedring har betydning for utfallet hos muskelskjelettpasienter Av: Birgitte Lawaetz Myhrvold Publisert: 25.10.2021 Muskelskjelettplager er utbredt i den norske befolkningen og en av de største årsakene til smerter, redusert funksjon, nedsatt arbeidsevne og livskvalitet (1). Nakke- og korsryggsmerter er sammen med artrose blant de hyppigste årsakene til at folk søker helsehjelp og blir…
Migrene – Nå er det på høy tid å ta denne sykdommen på alvor
Migrene – Nå er det på høy tid å ta denne sykdommen på alvor Av: Ole Sommerseth Publisert: 20.09.2021 Migrene rammer 8 % av alle barn, 6 % av alle menn og 18 % av alle kvinner i Norge [1]. Rykende fersk forskning fra 2021 viser at migrene påvirker så mange som godt over en…
Svangerskaps-relaterte bekkenledd-smerter
Svangerskapsrelaterte bekkenleddsmerter Av: Anne Marie Gausel Publisert: 25.08.2021 Halvparten av alle gravide opplever varierende grad av smerter i rygg og bekkenledd i løpet av svangerskapet, og cirka én av fem kvinner har bekkenleddsmerter som kan reproduseres ved hjelp av kliniske tester [1-3]. For noen er smertene milde og forbigående, men mange kvinner har betydelige smerter,…
Tendinopatier
Tendinopatier Av: Christoffer Børsheim Publisert: 10.06.2021 Følgende er et sammendrag fra en ny (2021) gjennomgangsartikkel fra Nature reviews (1). Tendinopatier, også kjent som «senebetennelser», oppstår gjerne snikende over tid. Ofte kommer smertene etter lengre perioder med sårhet og stivhetsfølelse, spesielt ved start av aktivitet etter en lengre periode med inaktivitet. Ved milde eller gryende tilfeller…
Retningslinjer for behandling av nakkesmerter
Retningslinjer for behandling av nakkesmerter Av: Anders Galaasen Bakken Publisert: 27.04.2021 Langvarig nakkesmerte er definert som smerte som varer mer enn 3 måneder og er en tilstand som rammer mange. Men hva sier retningslinjene om behandling av denne tilstanden? Stort problem Folkhelseinstituttet rapporterte fra en måling av sykdomsbyrden i Norge i 2016 at langvarig rygg-…
Genetisk forskning innen muskel- og skjeletthelse
Genetisk forskning innen muskel- og skjeletthelse Av : Ann- Christin Sannes Publisert: 25.03.2021 Siden sitt spede opphav på midten av 1800-tallet [1], da munken og vitenskapsmannen Johann Gregor Mendel først jobbet med krysningsforsøk av erteblomster, har genetikk faget vært i stor utvikling. Noe tid etter Mendel kom teorien at arvelig materiale var knyttet til kromosomene. Mennesker…
Spinal manipulativ terapi: Hva er mekanismene?
Spinal manipulativ terapi: Hva er de underliggende nevrofysiologiske mekanismene? Av Bobby Saed Publisert: 25.01.2024 Manipulasjon har vist seg å være en effektiv behandlingsintervensjon for en rekke ulike muskel- og skjelettlidelser (1), inkludert rygg- og nakkeproblematikk både i akutt- og kronisk fase (2). Spinal manipulative therapy (SMT) er en hyppig brukt intervensjonsmetode innen manuell terapi og kiropraktikk…