Vektøkning i svangerskapet og bekkenledd-smerter
Original tittel:
Associations of physical activity and weight gain during pregnancy with pregnancy-related pelvic girdle pain intensity – A retrospective cohort study
Link: https://doi.org/10.1016/j.srhc.2024.101008
Studiens resultat og betydning for klinisk praksis
I denne studien ble bekkenleddsmerter i svangerskapet subgruppert til fem forskjellige forløp, basert på intensiteten av plagene. Studien fant at det var sammenheng mellom høy vektøkning og det å tilhøre subgruppen med høy intensitet av bekkenleddsmerter. Kvinner som hadde mindre vektøkning enn anbefalt hadde redusert risiko for å tilhøre subgruppen med høy intensitet av bekkenleddsmerter. Fysisk aktivitet i svangerskapet viste ingen statistisk signifikant sammenheng med intensiteten av bekkenleddsmerter.
Helsedirektorat har en sterk anbefaling om at vektøkning hos gravide bør følges og at tilpassede råd bør gis ved for lav eller for høy vektøkning med utgangspunkt i før-gravid kroppsmasseindeks (Vektøkningen hos gravide bør følges og tilpassede råd bør gis ved for lav eller for høy vektøkning – Helsedirektoratet).
Studien kan ikke konkludere angående kausal sammenheng mellom vektøkning og intensiteten av bekkenleddsmerter, men vektøkning over eller under anbefalingene kan gi komplikasjoner for mor og barn, og vektøkning innenfor anbefalingen bør tilstrebes.
Metode
Studien er en sekundæranalyse av data fra en tidligere publisert studie (Malmqvist et al.). Kvinner svarte på et spørreskjema 24 timer etter at de hadde født og de ble bedt om å angi smerteintensiteten av bekkenleddsmerter for hver av de ni månedene de hadde vært gravide, fysisk aktivitet i svangerskapet , kroppsvekt og høyde før de ble gravide og kroppsvekt like før fødsel.
Data fra 569 kvinner ble analysert ( med GBTM;group-based trajecotry modelling) og det ble funnet forskjellig forløp av bekkenleddsmerter under svangerskapet. Ytterligere regresjonsanalyser undersøkte sammenhengen mellom blant annet BMI, vektøkning, vektøkning i henhold til anbefalinger og fysisk aktivitet, og sannsynligheten for å tilhøre en subgruppe. Studien er den første som bruker latent subgruppeanalyse for å se på sammenhenger mellom forklaringsvariabler og forløp av bekkenleddsmerter.
Referanse
Malmqvist S., Kjaermann I., Andersen K., Økland I., Brønnick K., Larsen J.P.: Prevalence of low back and pelvic pain during pregnancy in a Norwegian population. J Manipulative Physiol Ther 2012; 35: pp. 272-278.