
Studiens tittel og forfattere
The effect of spinal manipulative therapy and home stretching exercises on heart rate variability in patients with persistent or recurrent neck pain: a randomized controlled trial
Anders Galaasen Bakken, Andreas Eklund, David M. Hallman & Iben Axén
Kort sammendrag
Denne artikkelen er den andre av totalt tre artikler som undersøker effekten av leddbehandling og daglige tøyeøvelser hjemme på smerte, funksjon, og HRV hos pasienter med langvarig nakkesmerte. Sammenhengen mellom endring i smerte og endring i HRV vil også bli undersøkt.
Metode
Datainnsamlingen ble gjort i fem kommunale klinikker i Stockholm. Alle klinikkene bestod av flere yrkesprofesjoner, valgt for å redusere en eventuell forutinntatt forventningseffekt ved å rekruttere pasienter i en klinikk bestående av èn yrkesprofesjon.
Pasienter med langvarig nakkesmerte ble primært rekruttert gjennom annonsering i lokalavisa og nyhetsbrev fra klinikken. Begge gruppene fikk reservert 4 behandlingstider hos en kiropraktor i klinikken, der kun intervensjonsgruppen fikk leddbehandling. Kontrollgruppen fikk en normal undersøkelse og samtale, uten passiv behandling. Begge gruppene fikk tøyeøvelser til å bli utført daglig hjemme.
Utfallsmålet var HRV, en biomarkør på balansen i det autonome nervesystemet. Målingene ble utført ved bruk av EKG i forkant av studien, etter 2, og etter 4 behandlinger.
131 pasienter ble randomisert til to grupper. Alla var blinde til hvilken intervensjon den andre gruppen fikk. Kiropraktorene kunne ikke være blinde da de utførte intervensjonen. Forskerne som samlet inn data var uvitende om hvilken gruppe pasientene tilhørte.
Resultater
66 pasienter ble randomisert til intervensjonsgruppen, 65 til kontrollgruppen.
Alle pasientene rapporterte at de gjorde tøyeøvelsene minst 10/14 dager.
Begge gruppene opplevde lett usignifikant forverring i HRV under to uker, men ingen statistisk forskjell mellom gruppene ble observert. Mulig forklaringer på resultatene kan være at behandlingsperioden er fort kort for å plukke opp eventuelle langvarige endringer i HRV hos denne pasientgruppen, og at andre faktorer, slik som stress og følelser, har en større påvirkning på HRV enn manuell behandling.
Studiens resultat og betydning for klinisk praksis
Daglige tøyeøvelser med og uten fire sesjoner med leddbehandling over to uker viste ingen forskjell i hjerterytmevariabilitet (HRV) mellom gruppene for personer med langvarig nakkesmerte.
Resultatene står i kontrast til tidligere undersøkelser som har vist en direkte effekt på HRV etter manuell behandling.
For pasienter med langvarig nakkesmerte er ikke en direkte effekt på HRV av manuell behandling overførbar til måling over to uker, og den kliniske verdien av å undersøke HRV i direkte forbindelse med manuell behandling er begrenset.
Vil du lese hele artikkelen? Den finner du her.